Tegnap szintén egy ékszerdoboz tortát kértek tőlem,aminek az elkészítését most már nem írnám le még egyszer, de ennek a tortának a piskótája Sacher torta volt aminek a receptjét viszont szívesen leírom, mert nagyon jól sikerült és nagyon finom csokis piskóta, ami megérdemli, hogy megosszam másokkal is. Ha egy igazán jó és egyszerű csokis piskótát szeretnétek sütni csak ajánlani tudom.
Egy 23 cm-es tortaformához való adag:
Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé (ha lehet jó minőségű legyen)
15 dkg porcukor
20 dkg vaj vagy margarin
8 db tojás
15 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
1 cs sütőpor (1,5 dkg)
A csokit felolvasztom vízgőz felett, összekeverem a porcukorral a vajjal és egyenként belekeverem a tojások sárgáját. A tojások fehérjéből kemény habot verek a cukorral és hozzáadom a csokis masszához, ezután beledolgozom a sütőporos lisztet. Sütőpapírral kibélelt tortaformába simítom a masszát és kisütöm. Hőlégkeveréses sütő 150 fokon kb.40 perc.
Ilyen lett.
A torta alapja egy egyszerű piskóta a krém ami belekerült főzött vanília krém és tejszínhab réteg volt.
A krém hozzávalói:
0,6 dl tej
13 dkg cukor
7 dkg kukorica keményítő
3 db tojássárgája
1/2 vanilia rúd
250 dkg tejszínhab
Kevés tejjel elkeverjük a tojások sárgáját és a keményítőt, a többi tejet a cukorral és a kikapart vaníliarúddal felforraljuk. Ha felforrt hozzáadjuk a keményítős tojásos tejet és folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Én folpackkal szoktam betakarni és így hűtöm, hogy ne legyen bőrös a krémem, mert akkor aztán végképp nem lehet simára keverni. Ha kihűlt az alapkrém a felvert tejszínhabbal óvatosan összeforgatom, így egy nagyon könnyű és mégis stabil vanília krémet kapok.Ezzel a krémmel töltöttem meg a tortát,majd még 2 dl tejszínt kemény habbá vertem habfixálóval és még a vanília krém tetejére halmoztam, majd jött az alapos lehűtés. Miután ez is megvolt elkezdtem megadni a torta formáját ami nem mondható igazán bonyolultnak, mert csak a négy sarkát kerekítettem le.Beburkoltam és a tetejére egy ostyalap került amit a számítógépen megszerkesztettem (talán ez még bonyolultabb volt,mint a tortát elkészítenem) és a cukrászdiszkont nagyon segítőkész alkalmazottai kinyomtatták nekem.Ez a díszítés került a torta tetejére.
Ez lett a végeredmény.
Ezen a hétvégén ezek az érdekes torták készültek nálunk,talán tetszenek másnak is.
Remélem nemsokára új tortákról és receptekről számolhatok be,további jó sütögetést mindenkinek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése