2014. január 17., péntek

Méhkas torta

Gyönyörű estét minden látogatómnak!

Mai napra megint egy nagyon kedves feladat jutott osztályrészemül,most a fiam születésnapjára készítettünk egy tortát. Az ízesítésen nem sokat kellett gondolkodni, ugyanis az ő kedvence a tiramisu, minden mennyiségben.Így tehát a torta íze megoldva, a formáján azért tovább kellett, hogy törjük a fejünket. Milyen is legyen, hogyan is nézzen ki, milyen formát adjunk neki? Elég sok fejtörés után a lányom javaslatára megegyeztünk egy méhkas alakú tortában, ugyanis a fiam méhekkel is foglalkozik és nagyon szereti a velük való elfoglaltságot. Miután kitaláltuk a formát és az ízesítést már "csak" a megvalósítás volt hátra,tehát munkára fel neki estünk a nagy feladatnak. Először is sütöttem egy kávés piskótalapot,amiből négy tortakarikát szúrtam ki, méretben egyre kisebbeket. Ezután elkészítettük a krémet,amit a hamis tiramisu szelet nevű sütemény alapján készítettük, csak egy kicsit kevesebb tejjel főztük ki a krémet, hogy masszívabb legyen a krém, nehogy szétcsússzon a torta. Ezután elkezdtük összerakni  a tortát, az alsó tortalapra került a krémből, majd egy réteg kávés tejben áztatott babapiskóta,ismét krém és tortalap, majd ezeket a rétegeket raktuk sorba amíg tartott a krém és a lap.A végén a maradék krémmel bevontam  a tortát és hűtőbe pakoltam dermedni. Amíg hűlt,elkészítettem egy kávés krémet, amivel bevontam még egyszer a tortát és erre jött a cukormassza borítás.Már csak  a díszítés volt hátra! Körben becsíkoztam a tortát, mintha a szalmaszálakat kötegelték volna, egy sötétebb árnyalatú barnából vékony kis csíkokat vágtam és ezeket raktam körbe a fonást utánozva.Az alját pár virággal, faággal és levéllel díszítettem, és jöttek a méhecskék számszerint 19-en, ugyanis ennyi idős lett a "pici" fiam. A torta végeredménye pedig:





A torta belülről pedig így néz ki:

Itt leírom a hamis tiramisu szelet receptjét is akinek megtetszik bátran készítse el.

Tészta: 
6 db tojásból egyszerű piskótát sütünk. Vagy egy lapot és félbevágjuk, vagy eleve két lapot, én ez utóbbit szoktam. A tortához én a piskóta tésztához kevertem 2 csomag 3 in 1 azonnal oldódó kávéport is.

Krém:
1,5 cs. vaníliás pudingpor
1/2 l tej
15 dkg tejföl
5 evőkanál kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
3 dl tejszín
1/2 cs zselatin
1/2 dl tej

A tejet, a cukorral és pudingporral felfőzöm egy jó sűrű krémnek kihűtöm,majd hozzákeverem  a tejfölt, a felvert tejszínhabot és a tejben felfőzött zselatint.

Töltelék:
24 db babapiskóta
2 dl tej
1 evőkanál instant kávé
3 cl rum vagy egy kevés rumaroma

A tejet egy kicsit megmelegítem ( én csak mikróba dobom egy pár másodpercre, hogy ne legyen hideg) belekeverem a kávét és a rumot. Ebbe a tejbe áztatom a babapiskótát mielőtt a süteményre pakolom.

Az egyik piskótalapra kenem a krém egyik felét erre rakom a beáztatott babapiskótákat sorban és befedem a krém másik felével, ráteszem a másik piskótalapot erre pedig egy kávés krémet főzök.

Kávés krém:
1 cs. vaníliás pudingpor
2,5 dl tej
10 dkg margarin
3 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál instant kávé

A margarin kivételével  a hozzávalókból krémet főzök, kihűtöm és a habosra kevert margarinnal összekeverem ezzel krémmel kenem le sütemény tetejét és cukrozatlan kakaóporral szórom be a tetejét.Erről a süteményről még nem készítettem fényképet, de ha legközelebb megsütöm pótolni fogom ezt a hiányosságot és tenni fogok fel fotókat. Ha valaki kedvet kap hozzá, annak nagyon jó munkát!
További nagyon szép estét!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése