Üdvözletem Mindenkinek!
A mai napon megsütöttem első ékszerdoboz tortámat. A kislányomnak (???? már 17 lett) készült és egy különleges tortával szerettem volna meglepni,remélem tetszeni fog neki, mert még ezután fogja megkapni. Egy vörös bársony tortalapot sütöttem aminek a receptjét http://tortakeszitesiskolaja.blogspot.hu itt találtam, és úgy is készítettem ahogy le volt írva a recept, bár ez nálam elég ritka dolog, mert elég sok alkalommal változtatok az eredi recepteken. Egy 23 cm-es tortalapból vágtam ki egy szív alakú mintát, és ezt töltöttem be.
Így nézett ki a formázott tortalap.
Mivel már mondtam, hogy egy különleges tortát szerettem volna készíteni, ezért én egy málnás változatot hoztam létre. A tortalapot kettőbe vágtam és a következő krémeket halmoztam bele. Az alsó lapra egy málnazselé került,amire málnahabot raktam és beborítottam egy fehércsokis tejszínréteggel amire a végén rákerült a másik tortalap.
Málnazselét a következőképpen csináltam:
kb. 20 dkg málnát (fagyasztottat),
5 dkg cukrot,
kb.1 dl vizet összeforraltam, mikor felforrt
1 cs. vaniliás pudingport amit egy kevés vízzel kikavartam hozzáöntöttem és jó sűrűre beforraltam. Ezt a zselét öntöttem az alsó tortalapra,jött a hűtés,majd elkészítettem a málnahabot.
Málnahab:
2 dl tejszín
1 kávéskanál habfixáló
10 dkg málna
5 dkg cukor
kb 0,5 dl víz
1 evőkanál zselatin
A vizet a málnával a cukorral és a zselatinnal összeforraltam és egy szűrőn átpasziroztam, majd hűlni hagytam.Addig a tejszínt keményre felvertem hozzáadtam a habfixálót és folyamatos keverés közben hozzáöntöttem a langyosra hűlt málnát. Ennek a habnak a nagy részét ráhalmoztam a málnazselé tetejére,egy keveset meghagytam a torta körbekenésére.Mivel nekem nincs szívecske alakú tortaformám,egy kevés krémmel megkentem a torta oldalát és sütőpapír csíkokat ragasztottam a torta oldalára, így a krémeket szépen egymás tetejére tudtam halmozni úgy, hogy nem is folytak le, és nem maradtak levegő buborékok sem a torta oldalán, szép egyenletes rétegeket kaptam.
Fehércsokis habréteg:
1,5 dl tejszín
1 kávéskanál habfixáló
10 dkg fehércsoki
A csokit vízfűrdő felett felolvasztottam, a tejszínt kemény habbá vertem a habfixálóval, majd belekevertem az olvasztott csokoládét. Ezt a tejszínes krémet tettem a málnás habra, beborítottam a második tortalappal és újra hűtőbe tettem.Miután jól ledermedt körbekentem a maradék krémmel, és elkezdtem a tortát beborítani tortaburkolóval.
Először az oldalát tettem fel, majd a tetejét egy vékonyabbra nyújtott anyaggal úgy borítottam be,mintha az tényleg egy darab selyem lenne. Az oldalát tortafésűvel mintáztam, és lüszter festékkel kentem le ezüstös árnyalatúra.A tetejét próbáltam kb. ugyanakkora méretűre vágni. mint a tortát és ezt is bevonalkáztam és festettem,majd gyöngyökkel és egy szalag bokrétával díszítettem.
Íme a végeredmény
Kb. 10 perc múlva ennyi maradt belőle,ennél nagyobb elismerést nem is kaphattam volna.KÖSZÖNÖM!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése