2014. január 22., szerda

Puncs szelet

Üdvözletem minden olvasómnak!

Ahogy ígértem,most leírom  a puncs szelet elkészítésének módját.
Tészta:
50 dkg liszt
20 dkg margarin
2 db tojás
1/2 cs. sütőpor
15 dkg tejföl
1 db citrom reszelt héja
15 dkg porcukor

A tészta összes hozzávalójából összeállítjuk a tésztát. Én a robotgép tartályába mérem a hozzávalókat és a dagasztókar segítségével pár perc alatt már kész is a jó rugalmas tészta. Ha ez kész van a tésztát három részre osztom úgy, hogy a tészta mennyiség fele legyen egy lap,a maradék tésztát szintén felezem és sütök belőle még két lapot. Tehát van egy kb.56 dkg-os lap,meg kettő kb.28 dkg lap. A vastagabb lapot 8, a két vékonyabb lapot 5 perc alatt sütöm ki hőlégkeveréses sütőben 175 fokon. A lapok mérete 35*25 cm.

Töltelék.
2,5 dl tej
1 cs. vaníliáscukor
2 evőkanál kakaópor
5 evőkanál sárgabarack lekvár (ha lehet jó házi főzésű, saját)
1/2 dl kávé
1/2 dl rum vagy rumaroma
3 evőkanál porcukor
5 dkg margarin(egy kicsit megolvasztva)
5 dkg mazsola ( én a mazsolát 1-2 evőkanál rummal 1-1,5 percre bedobom a mikróba)

A vastagabb tésztalapot elmorzsolom és leforrázom a tejjel, majd az összes többi hozzávalót beledolgozom.

Az alsó lapra ráhalmozom a tölteléket befedem a másik lappal és a következő máz kerül rá.

Máz:
20 dkg porcukor
3 cl meggylé

A porcukrot jól elkeverem a meggylével és rákenem a sütemény tetejére,ha lehet egy éjszakára hűtőbe tesszük (nálunk ezt nem mindig sikerül kivárni)


Nekem nem tartozott kedvenceim közé soha a puncsszelet, még azokban az időkben sem, amikor a sütemények még tényleg minőségi alapanyagokból készültek.A tojás az tojás, a liszt az liszt és semmi ami nem oda való. (és most elnézést azoktól a cukrászoktól akik még ma is úgy dolgoznak, hogy a süteménynek ne csak kinézete, hanem íze is legyen, és az kerüljön egy sütibe, aminek benne kell, hogy legyen) De ez a puncs szelet nagyon finom,egy próbát azt hiszem mindenkinek megér. Tehát jó sütögetést.
Gyönyörű,nyugalmas estét!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése